Drömmen om Ester

by

Drömmen om esterAnna Jörgensdotter har skrivit den intressanta romanen Drömmen om Ester.

Jag hade förmånen att få lyssna på Anna Jörgensdotter på Bokmässan i Göteborg, i en paneldebatt tillsammans med Karin Johannisson som ju är aktuell med boken Den sårade divan.

Jörgensdotters nya bok handlar om Ester Henning. Det är en skönlitterär bok, en romanfantasi om konstnären Ester Hennings liv och verk. Ester föddes 1887 och växte upp bland många syskon i skuggan av Anders Zorns gård i Mora. Hon börjar tjäna som piga efter fyra års skolgång. Hon var tidigt konstintresserad och hon sökte sig till Zorn för att bekräfta sin begåvning. Tyvärr gör han henne besviken, avfärdar henne. Vilket hon kommer att älta. Men han verkar ändå ha haft betydelse för henne.

Ester flyttar så småningom till Stockholm där hon skriver in sig som frielev vid en konstskola. Hon arbetar bla som syflicka om dagarna och skulpterar om nätterna. Hon insisterar på att bli konstnär, trots sin fattiga bakgrund och sitt kön. Hon är djärv och experimenterande när det gäller färg, form och motiv.

Tidskiften Idun gör ett socialreportage om den ambitiösa unga kvinnan Ester Henning som avslutas med orden ”Det kan komma den dag då hennes namn blir kändt land och rike öfver.” Den meningen tar Ester med sig och återkommer ofta till.

Redan 1916 läggs dock Ester in på Katarina sjukhus, och hon kommer att tillbringa resten av sitt liv på olika institutioner. Främst Beckomberga. Diagnosen är schizofreni. Boken är delvis byggd på brev och sjukhusjournaler och ger ett väldigt fint och inkännande porträtt av Esters inre liv och tankar, om utsattheten och maktlösheten och vad som är psykisk sjukdom eller inte. Den ger också ett inifrånperspektiv från den tidens mentalsjukhus.
Ester möter så småningom några personer som förstår hennes konst och ser att hon har talang. Hon får möjlighet att arbeta med sin konst på sjukhuset och de hjälper henne till flera utställningar, som skildras i boken.

Med i boken finns också relationen till syskonen, särskilt en syster som skriver brev till Ester och besöker henne ibland. Esters far som sjunger så det ljuder över hela Mora, och modern som favoriserar den ende sonen bland alla döttrarna, Esters älskade bror Carl Gustaf.

I en passage i boken gör sjukhusledningen på Beckomberga ett forskningsexperiment. Alla patienter som anses klara det får gör en resa till Italien. 49 patienter ger sig iväg, med personal och studieledare därtill. Det ska studeras hur patienterna mår av större frihet. Även mentalpatienter kan behöva semester, resonerar de.

Ester Henning levde fram till 1985, då var hon 98 år gammal.

Boken är ett litet mästerverk som jag varmt vill rekommendera, både för själva innehållet och för sättet som det berättas på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: