Magasinet rekommenderar Västgötalagret

by

VästgötalagretI väntan på att bokhösten ska dra igång på allvar har jag varit nere i magasinet och rotat. Hittade den här: Västgötalagret av Stig Claesson, en gammal favorit, även känd som Slas. Västgötalagret utspelas på 1930-talet bland Söders arbetarklass. I ett av fattigvårdens barnrikehus bor familjen Andersson. Pappa J.F. Andersson är astmasjuk och har legat till sängs i sex år.

En vårdag 1938 kliver han upp. Världen rustar för krig och det kommer att gå åt strumpor. I hans gamla hembygd ute på landet sitter hans släktingar och stickar och syr. J.F. Andersson öppnar butiken Västgötalagret som ska sälja deras kläder för en billig peng. Den självbiografiska bakgrunden är alltid tydlig när man läser Stig Claesson och jag läser boken som ett porträtt av författarens far och hans egen bakgrund. Samtidigt är boken en skarp uppgörelse med nazismen som fanns även i Sverige, också i författarens egna kvarter.

Västgötalagret kom 1965 och borde enligt min mening räknas till den svenska arbetarlitteraturens klassiker. Och allt som gör Stig Claessons böcker värda att läsa finns med: humorn och värmen, vreden och de dräpande formuleringarna. Tyvärr känns delar av boken inte så historiska som de borde göra, utan sorgligt aktuella även idag. Västgötalagret är både ett tidsdokument från gårdagen och en roman som fortfarande lever i allra högsta grad. ­

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: