Med sina läppars svalka

by

med-sina-lappars-svalkaVåren 2011 hade vi glädjen att få möta och lyssna till Theodor Kallifatides här på Emmaboda bibliotek. I sommar har jag läst hans senaste roman Med sina läppars svalka. Den boken gav så mycket! Med mättat, mustigt språk berättar Kallifatides om Greklands 1900-talshistoria, genom personerna i boken. Vi påminns om Greklands tunga historia med tysk ockupation, inbördeskrig och politiska förföljelser.

I centrum av berättelsen står Elena, som man får följa från uppväxten på 1930-talet i en liten grekisk by och till hennes ålderdom i Sverige. Hon blir som ung förälskad i skolläraren Giannis och tillsammans lämnar de sitt kaos i Grekland och emigrerar först till Australien och sedan till Sverige.

Det händer mycket i den inte särskilt omfångsrika boken. De lever intensivt.  I Australien kommer de först till ett uppsamlingsläger, där de blir kvar länge. De är lovade arbete men inget händer. Så de tar saken i egna händer och söker sig ut. De startar som barnflicka och servitör.  Elena startar så småningom en egen modebutik. Giannis blir restaurangchef.

De får ett brokigt liv.  Kärleken till hemlandet, och sammanhanget där, är starkt och de återvänder också en tid. Kärleken mellan Elena och Giannis är också stark, och komplicerad. Elena var med om något i Grekland som står emellan dem. Så blir de emigranter igen, nu till Sverige och Viskafors. Där får de arbete på gummifabriken. Giannis engagerar sig politiskt. Deras dotter Maria känner sig inte hemma bland de grekiska invandrarna, men förväntas av sin far att följa den grekiska traditionen.

Parallellt med huvudberättelsen i boken, får man också följa den äldre Elena och den vuxna dottern som går igenom en skilsmässa.

Det här är en roman som vidgar perspektiven, både historiskt och mänskligt. Det är både en kärlekshistoria och en emigranthistoria. Läs den, man blir berikad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: