Sanning med modifikation

by

sanning-med-modifikation-forsta-fristaende-boken-om-kouplanJag har läst en fantastisk bok av Sara Lövestam. Titeln är Sanning med modifikation. Den är spännande från första sidan till den sista! Det är den första boken i en tänkt serie om fyra böcker.

I Sanning med modifikation presenterar Sara Lövestam en efterlängtad hjälte i den svenska litteraturen, Kouplan, som är papperslös flykting från Iran och nybliven privatdetektiv. Varje gång han går utanför sin dörr, riskerar han att bli upptäckt och utvisad. Men han måste ge sig ut för att försörja sig. Han är egentligen journalist, men hittills i Sverige har han diskat på olika krogar. Men nu är han innerligt trött på det och sätter in en annons i tidningen. Den lyder: ”Privatdetektiv. Kontakta mig om polisen inte kan hjälpa dig”. Det är på så sätt han kommer i kontakt med Pernilla, vars dotter Julia har blivit kidnappad. Och Pernilla litar inte på polisen.

Kouplan har fått avslag på sin asylansökan och vet hur man viker undan blicken för att aldrig dra uppmärksamhet till sig. Han är en rättslös som vill hjälpa andra att hitta rätt och hitta rättvisa. Kouplans första uppdrag blir alltså att hitta sexåriga Julia som försvunnit när hon släppte mammans hand mitt i Stockholm. Han går försiktigt och analytiskt tillväga.

Mamman, Pernilla vill lika lite som Kouplan ha med polis och myndigheter att göra. Jakten på Julia är stillsamt spännande och fördjupas och förändras allt eftersom. Det är också de små detaljerna som får boken att kännas. Som t ex hur Kouplan tränar sig för att andas som en uttråkad resenär, eller att han beställer kebab utan lök för att verka svensk. Allt för att inte synas. Han tänker att om polisen kommer och frågar om det varit någon från Iran där får de till svar att ”nej, det var bara en svensk kille här”. Som privatdetektiv passar det också att vara ett med skuggorna.

I Sverige har Kouplan hittat sin dator i ett grovsoprum, han lever mest på havregrynsgröt och krossade tomater. Kvar i Iran finns akademikerföräldrarna, pappan är professor och mamman är psykolog. Kouplans bror är försvunnen. Det är också en gåta. Han är ständigt rädd och dessutom är han rädd för vad rädslan i sig ska göra med honom.

En omaka vänskap växer fram mellan Kouplan och Pernilla. Kouplan har ett skarpt öga och ett resonerande sinne. Allt är inte som det verkar vid en första anblick. Han måste ställa de obehagliga frågorna.

Det här är alltså den första av fyra böcker om Kouplans överlevnad. Mer är alltså att vänta!

Lövestam har också återberättat berättelsen till en lättläst version.
Den boken har titeln Flicka försvunnen.

 

Båda böckerna finns att låna på Emmaboda bibliotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: