Sund av Tove Folkesson

by

sundMed stor behållning har jag läst boken Sund av författaren Tove Folkesson. Tove Folkesson är uppvuxen i Kalmar och bor nu i Stockholm.

Hon skrev Romanen Kalmars jägarinnor som kom ut 2012. Den boken utspelar sig i slutet av 1990-talet i Kalmar och handlar om ett gäng vilda, festande tonårsflickor som försöker finna sin plats i världen.

Sund är en uppföljning av den boken. Sund handlar om Eva Zackrisson från Kalmar som flyttar till Stockholm. Hon har kommit in på Arkitekhögskolan. Men med sin arbetarbakgrund är miljön på Arkitekthögsklan som ett främmande land för henne. Varken på skolans fester eller på själva utbildningen känner hon sig hemma. Hon känner det som om hon hade svikit sig själv, sin bakgrund och gänget från förr. Krisen blir ett faktum.

Men så en natt upptäcker Eva poesin. Det blir en aha-upplevelse och hon inser att det är poet hon ska bli, eller kanske allra helst musiker. Och det är här sökandet efter något meningsfullt och stort tar vid. Eva Z ska erövra världen! Hon hoppar av sin arkitektutbildning, åker till Kuba, börjar sen på artistlinjen, provar kollektivboende. Men ändå, den nya gemenskapen är mer sporadisk än den med gamla jägarinnorna i Kalmar. Samtidigt börjar några av jägarinnorna bli luddiga i kanten, ge sig in i parbildning och ifrågasätta Evas liv.

Eva Zackrisson slits mellan att vara den duktiga, som har kämpat och pluggat för att få höga betyg och bli den första i släkten som läser vidare – och den bråkiga.  För uppror och olydnad har hon pulserande i sina ådror. Hon är ouppfostrad och kaxig på ett befriande vis, så som hon var i Kalmars jägarinnor där mottot var att man aldrig kan ha för mycket ögonskugga.

Eva har också sin mormor och morbror på Öland. Parallellt i båda böckerna löper berättelsen om dem. Där har livet och jordbruket sin stillsamma, strävsamma gång. Tid­en står stilla, erbjuder trygghet och lugn, även om framtiden där blir allt mer oviss.

Som bokens dubbelbottnade titel antyder finns det en helt annan typ av liv på andra sidan Kalmarsund. Kanske är det dit Eva behöver ta sig för att hitta det som är äkta? Frågeställningen som Eva brottas med är att hon, som med jordbruks- och arbetarbakgrund, har tagit klivet vidare upp på samhällsstegen. Det gör att hon kämpar med det dåliga samvetet mot släkten.

Tove Folkessons språk är en njutning! Hon lyckas att med språket fånga stämningslägen. Hon skriver med humor. Stundtals med distans, rappt och ironiskt. Samtidigt är hennes språk poetiskt. Språket förmedlar också utvecklingen i berättelsen. I den första romanen var språket, liksom handlingen, bitvis ganska grovt, i Sund mer lekfullt och kreativt.

Tove Folkesson är en lovande författare. I nästa roman, som ska ha titeln Ölandssång, kommer berättelsen om Eva Zackrisson att fortsätta.

Och, nu kommer det bästa av allt, jag kan berätta att i höst kommer Tove Folkesson till Emmaboda bibliotek! Den 7 oktober, boka in det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: