Serenader två

by

Serenader tvåSerenader två heter Peter Kihlgårds nya bok, en uppföljare till den första Serenader som kom för drygt tjugofem år sedan. Boken består av korta stycken, noveller, infall, små roliga historier med misslyckade poänger, allt i en brokig blandning av stilar, från buskis till allvar. Kihlgård har inte för intet kallats för berättandets trollkarl och i boken visar han hur man kan berätta till synes banala historier och göra dem mångbottnade. Man kan nog se boken som en praktisk övningsbok i konsten att berätta en historia och det kanske låter tråkigt, men det är det inte. Här finns mycket att tänka på och läsa flera gånger.

Ett märkligt möte sker i bokens första berättelse. En författare vid namn Peter Kihlgård sitter för sig själv på en restaurang när en kvinna slår sig ner mittemot. Snart berättar hon om sin vän, en författare vid namn Peter Kihlgård som lever ett utsvävande och spännande liv, långt ifrån det liv som Peter Kihlgård som sitter mittemot gör. Driver hon med honom, eller vad? Har han en dubbelgångare? De skiljs åt, utan att någon av dem försöker syna bluffen.

I en annan berättelse möter vi en författare som barn. Föräldrar och vänner har fest och barnet deltar som en spion och betraktar de vuxnas sociala spel och vad historieberättandet fyller för funktion runt middagsbordet.

I boken finns en del som är lättglömt, men också flera berättelser som stannar kvar i minnet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: