Kristina Sandbergs trilogi

by


att-foda-ett-barnsorja-for-de-sinaliv-till-varje-pris

 

 

 

 

 

 

Så har jag då läst Kristina Sandbergs tre böcker Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. Verket är ett epos på 1500 sidor med hemmafrun Maj i centrum. Författaren beskriver verket så här: ”Med trilogin om Maj har jag velat utforska samhället och folkhemsbygget utifrån ett kök, med en hemmafrus och moders liv som fokus genom alla delarna.

Den första boken börjar år 1938 och den sista slutar år 1970. Maj är uppvuxen i en fattig och enkel miljö och som 20 åring flyttar hon till Örnsköldsvik där hon hyr ett rum och börjar arbeta på konditori. En ledig lördag följer hon med några vänner på en biltur, och hon träffar då Tomas, en nyskild och välbärgad fabrikörsson. Maj känner sig övergiven av sin stora kärlek Erik, och med Tomas går det som det går. Maj blir gravid och Tomas gifter sig gärna med henne. Nu börjar Majs strävan efter anpassning. Tomas stora familj, med den dominerande modern i spetsen, har andra sätt och vanor än vad Maj är van vid. Men Maj ska nog visa att hon kan, ingen ska få hitta något att klaga på. Rent och snyggt och mat på bordet, bjudningar och kalas och representation. I detalj får vi följa Majs vardag, hennes känslor och tankar. Berättelsens stil och språk förmedlar mycket av Majs frustration och främlingskap. Och den ger en fantastisk bild av den tid då berättelsen utspelar sig. Maj gör genom sitt äktenskap med Tomas en klassresa uppåt, som väl förmedlas.

Som jag ser det är det språket i boken som gör berättelsen så bra. Berättarstilen går inåt och utåt, skildrar det lilla enskilda livet och det större i samhället och tiden. Och så detaljerat! Man får en stark känsla av hur livet kunde vara för en familj på 40-, 50- och 60-talet.

För den avslutande delen, ”Liv till varje pris” fick ju Sandberg Augustpriset 2014. Motiveringen till nomineringen var ”Vissa livsresor förblir osynliga. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en Örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?”

Det har varit berikande böcker att läsa. Jag är glad att jag tog mig igenom motståndet i början när jag tyckte det var lite för detaljerat och rörigt. Välkomna ni också att lära känna Maj!

Böckerna finns att låna på Emmaboda bibliotek, både som vanliga böcker och e-böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: