Själamakerskan

by

Själamakerskan - MurgiaBoken utspelar sig på Sardinien under 50-talet. Maria är den yngsta dottern till en bitter änka som anser sig ha för många barn. När den äldre kvinnan Bonnaria Urai erbjuder sig att ta hand om den sexåriga flickan tackar mamman ja. Bonnaria är en förmögen änka som har längtat efter ett barn och Maria blir väl omhändertagen. Änkan arbetar som sömmerska men har också en annan syssla som hennes fosterdotter inte känner till – hon är själamakerska, dvs. en som utför dödshjälp på äldre och kroniskt sjuka i byn. När Maria flera år senare får reda på varför hennes fostermor vid enstaka tillfällen har smugit iväg på nätterna, blir hon mycket upprörd och deras relation sätts på prov.

Själamakerskan är lätt i sin karaktär trots att boken bland annat berör ämnet dödshjälp. Michela Murgias syfte är inte att göra något inlägg i just den debatten, utan hon vill framförallt berätta om relationen mellan ett adoptivbarn och en adoptivmamma. Detta ligger författaren varmt om hjärtat eftersom hon själv är adopterad. Vi får också möta en isolerad landsbygd där man tror på trolldom och besvärjelser och där det pratas mycket bakom ryggen på de människor som avviker från mängden.

Författaren skriver kvickt och underfundigt. Det är ett nöje att läsa språket med de många träffsäkra formuleringarna. Detta är Murgias första roman som är översatt till svenska och jag hoppas på fler!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: