Förtvivlade människor

by

Förtvivlade människor

Har du läst och tyckt om Stoner av John Williams, en av årets mest hajpade och omtalade böcker? I så fall är den här boken till dig: Förtvivlade människor av Paula Fox. Den gavs för första gången ut i början av 1970-talet, men varken den eller Paula Fox andra böcker fick något större genomslag och föll i glömska. Samma öde som drabbade Stoner alltså.

Men så på 1990-talet lanserade några yngre författarkollegor, däribland Jonathan Franzen, en kampanj för att väcka intresset för hennes böcker. Och det gick så bra att romanen Förtvivlade människor nu sent omsider även finns i svensk översättning.

Det är en tät roman på knappt 200 sidor om paret Sophie och Otto Bentwood som lever ett välbärgat medelklassliv i Brooklyn i slutet av 1960-talet, med cocktailbjudningar och Goethes samlade verk i bokhyllan. Men New York är en orolig stad vid den här tiden och den yttre världen med en ökande kriminalitet håller på att ta sig in i deras ombonade, trygga hus. När Sophie blir biten av en hemlös katt och börjar oroa sig för rabies blir det närmast en symbol för hur sjukdomen äter sig in i deras liv och skakar det i grunden. Kan allt de har falla samman? Otto och Sophie är något för gamla för att vara en del av sextiotalets frigörelse, men inte tillräckligt gamla för att vara helt nöjda med sitt bekväma och stillastående liv.

Om meningslösheten och liknöjdheten i ett tryggt medelklassliv har många skrivit förut, alltför många kanske, och behöver man egentligen läsa en bok till på samma tema? Ja, man behöver i alla fall läsa Paula Fox roman, för den är inget mindre än ett litet mästerverk. Likt Stoner är den skriven på ett underbart klart och exakt språk. En av 2014 års höjdpunkter, helt klart. Och man undrar ju hur många fler bortglömda mästerverk det finns att upptäcka där ute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: