Fisken i snön av Malin K Eriksson

by

9789198129793_200Boken Fisken i snön berättar ett kvinnoöde från mitten av 1800-talet. Det handlar om Elin från en by nära Korrö i Linneryds socken i Småland.  Elin är en ung kvinna, ännu i tonåren. Hon bor med sin mor och mormor. De arbetar hårt tillsammans på den lilla gården. Den kära systern Ida har nyligen dött genom olyckshändelse och Elin har svåra skuldkänslor för systerns död.

Elin lider sedan barndomen av fallandesjuka (epilepsi). Det pratas på byn om Elin. Hennes sjuka anses vara ett gudsstraff eller en sinneslöhet. Hon anses också arbetsovillig eftersom hon påträffats med att onanera. Att hon inte lyckats lära sig läsa i skolan anses som ett bevis för detta.  Prosten, som är kusin med modern, har synpunkter på vad som är bäst för Elin.

När berättelsen börjar är de på väg till hospitalet i Växjö, alltså Sankt Sigfrids sjukhus. Där ska Elin botas från sin synd. Hon vet inte vad hon ska vänta sig, men blir snart varse ett kallt sjukhus med stränga vårdare och omänskliga behandlingsmetoder som bältesläggning och kallbad. När hon får ont i magen på natten och vårdaren inte befriar henne från bältena snabbt nog kan hon inte hålla sig och straffet för att hon inte kan kontrollera kroppsfunktionerna blir en lång iskall avrivning. Den hemska upplevelsen finns för alltid kvar i Elin.
Trösten är hennes rumskamrater. De respekterar och bryr sig om varandra. Ett av Elins problem är att hon inte har lärt sig läsa, men nu lyckas en av hennes kamrater på hospitalet lära henne båda läsa och skriva. De utgår från en alfabetssång som de sjunger tillsammans, och lustfyllt lär sig Elin bokstäverna och att forma ord. Elin ber så småningom om att få block och penna, hon vill skriva till sin älskade syster. Att hon nu kan läsa och skriva kommer till doktorns kännedom, och detta tillsammans med att hon burit en kamrat som skadat foten gör att doktorn nu anser att hon blivit botad från sin arbetsovilja. Hon ska få återvända hem.

En del av berättelsen utspelar sig på hospitalet och fortsätter sedan hemma i byn. Där träffar Elin så småningom en man och de blir förtjusta i varandra…

Det här är en stark berättelse, med mycket känslor men också en mystik som utgår från Elins föreställningsvärld, som jag tolkar det. Somligt är höljt i dunkel, antyds och anas bara. Det handlar om en tonåring som inte fått så mycket förklarat för sig, som upptäcker vuxenlivet och som lever i en tid när vidskepelse, skam och skuld är starka drivkrafter.

Boken har en del korrekturfel, särskilt i början, som stör läsningen, men berättelsen är värd att läsas. Man får en djup inlevelse i den historiska miljön och identifikation med en ung kvinna som kan ha levt i våra trakter för omkring 150 år sedan.

Författare är Malin K Eriksson från Bankeryd.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: