Utan personligt ansvar

by

Utan personligt ansvarDu har kanske hört att Ester Nilsson är tillbaka? Några år efter att den olyckliga förälskelsen i Hugo Rask i romanen Egenmäktigt förfarande har lagt sig återkommer hon nu i Utan personligt ansvar, alltså Lena Anderssons nya roman. Lärde hon sig något av affären med Hugo? Nej, det kan man väl inte påstå. I Utan personligt ansvar blir poeten och den intellektuelle filosofen Ester förälskad i skådespelaren Olof Sten. Dessvärre är han gift och har inga planer på att lämna sin fru.

Men är man bara tillräckligt ihärdig kanske man kan få honom på andra tankar, resonerar Ester och analyserar varje sms, varje ord, varje frånvaro av ord från Olof i detalj och liksom i förra romanen lyckas hon inte synka sitt förnuft med sina känslor. Eller kanske snarare, hon anpassar sitt förnuft efter sina känslor för Olof. För vad betyder det egentligen när Olof säger en sak och gör en annan? Varför fortsätter han att vilja träffa henne? Lena Andersson skriver skarpt och med underfundig ironi om kärlekens villkor och analyserar i romanens form älskarinnans och den otrogne mannens roller.

Utan personligt ansvar är i mina ögon till och med snäppet bättre än Egenmäktigt förfarande, men jag vill inte möta Ester Nilsson i en roman till. Den här gången hoppas jag att hon lär sig att hålla sig borta från de självupptagna, självgoda och självömkande männen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: