Norrut åker man för att dö

by

Norrut åker man för att döIda Lindes roman Norrut åker man för att dö utspelas i Västerbotten och börjar med att en ung kvinnlig polis, Sara, står och väntar på att hennes kollega ska hämta upp henne för att de ska åka till jobbet. Men i stället kommer en ung man körandes, Benjamin. Han stannar framför Sara, följer med henne in i huset och när Saras kollega kommer gömmer de sig i garderoben och därefter följer Sara med Benjamin ut på de norrländska vägarna. De stannar på en bensinmack och helt oprovocerat skjuter Benjamin ihjäl två människor. De fortsätter och ytterligare ett oprovocerat mord begås.

Romanen inleds alltså som en hårdkokt thriller. Ida Linde skriver väldigt filmiskt och första kapitlet läser man med andan i halsen. Men i stället för att skriva en traditionell thriller byter Ida Linde inriktning och i de följande kapitlen får man i stället läsa om de människor som på olika sätt har drabbats av de här dåden och som sedan får leva med konsekvenserna, och även vad som har lett fram till att det här kunde hända. Det kan vara en bror till en av de mördade som måste åka hem till begravningen, eller systern till mördaren Benjamin som berättar om deras barndom i ett litet hus i de norrländska skogarna.

Genom deras berättelser växer så romanen till att bli något större. Bygderoman låter egentligen helt fel, men en roman om Norrland kan man kanske säga att det till stor del är. Det handlar om exploatering av skogen och om unga människor som måste lämna sin hembygd för att det inte finns jobb och så vidare.

Och sedan är det ju det här med Bruce Springsteen. Norrut åker man för att dö är också en fri tolkning av Springsteens album Nebraska. Här och var dyker textcitat upp, insmugna i romanen och den som tycker att sådant är roligt kan ha stor glädje av att jämföra romanen med skivan. Eller kanske läsa den med skivan som soundtrack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: