Twist

by

TwistDet är mycket Klas Östergren i höst. Hans nya roman Twist är en av höjdpunkterna i min läsning i år. Romanen inleds med att bokens berättare, en författare, berättar om en minnesstund för en avliden kvinna som han har varit på. En kvinna med många namn, Ami, eller Annie, eller kanske Anne-Marie. Namnet varierar beroende på vem som talar om henne.

Men man kan också säga att romanens historia börjar en sommardag på 1960-talet i Stockholms skärgård. Berättaren, som då är i 15-årsåldern, är ute med sin lilla båt och fiskar. På en av öarna i skärgården bor en man med tvivelaktigt rykte, en svenskamerikan som kallas Miljonären. Berättaren åker nyfiket och ganska närgånget förbi. Miljonären har besök av en affärspartner och hans dotter. Dottern heter Ami, är lika gammal som berättaren och följer med ut och fiskar och det tar inte många sekunder för berättaren att falla för henne. De får en kort tid av fumlig tonårsförälskelse tillsammans.

Men! Det kommer ju alltid ett men i sådana här historier. Samma kväll som berättaren ska förklara Ami sin kärlek efter biobesöket säger hon att hon och hennes pappa ska flytta till Tyskland eftersom pappans affärer i Stockholm inte har gått så bra den sista tiden. Så kan det gå och livet rullar på.

Tjugo år senare, slutet av 1980-talet, berättaren sitter i Kungsträdgården, vänder sig om och där står Ami. Deras avbrutna kärleksrelation återupptas och de får en tid tillsammans, en tid som innefattar en del ganska mystiska äventyr. Och inte heller den här gången varar det för evigt.

Den här kärlekshistorien med komplikationer är en del av romanen. Men det finns fler och alla hör ihop. För man kan faktiskt också säga att romanen börjar med att berättaren checkar in på ett hotell i Karlskrona i början av 2010-talet. Han är där för att forska om en teaterman från 1700-talet, Johan Peter Lewenhagen, för övrigt en verklig historisk person, som berättaren tror sig vara släkt med. Berättaren har ett par gamla bekanta i Karlskrona och åker dit för att hälsa på. Hos dem träffar han en ryss, som kallas Jeff, och som tillsammans med berättarens gamla kompis jobbar med gasledningarna som ska gå genom Östersjön.

Berättaren förstår snart att Jeff befinner sig i gränslandet mellan laglig och olaglig verksamhet. Dessutom vill inte Jeff lämna honom ifred. Jeff vill ha någonting av berättaren och det visar sig att de har haft en gemensam bekant. Ami. Eller Annie, som Jeff kallar henne. Och sakta men obönhörligt dras berättaren in i en för honom svåröverskådlig historia, som alltså går femtio år tillbaka i tiden. Det är en historia med mutor, stora pengar, och spionverksamhet mellan öst och väst under det kalla kriget. Historien involverar Ami och hennes pappa, som fortfarande lever och det är honom Jeff vill ha tag i med hjälp av berättaren.

Om jag nu har fått den här romanen att låta rörig och krånglig så är det mitt fel och inte Klas Östergrens. Han är inte en svårläst författare, men man måste vara vaken och uppmärksam när man läser honom. Här sker inget av en slump. Varje detalj i romanen finns där av en anledning. Twist är en gripande kärleksroman, eller en spännande spionroman om man så vill, eller en roman om Sverige de senaste 50 åren, eller allt det här på samma gång. Som alltid är det väldigt underhållande att läsa Klas Östergren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: