Och natten viskade Annabel Lee

by

Och natten viskade Annabel LeeEfter sex år är Sveriges mest mytomspunne poet Bruno K. Öijer tillbaka med en ny diktsamling, Och natten viskade Annabel Lee. Det gör gott att läsa honom. Med ursinne och vemod skriver han om människans rovdrift av naturen, om tiden som har gått, om livet och döden och ofta är det svindlande vackert. Men här finns även känslor av lycka (jo, faktiskt), som i en hyllningsdikt till fantasin som motmedel mot ett trångt liv.

Öijer skriver numera så enkelt som det är möjligt, utan skiljetecken och med ett språk som ibland balanserar farligt nära det banala. Viljan till kommunikation med läsaren är uppenbar. Flera dikter har tydligt självbiografiska inslag och mest gripande är nog dikten om hans pappa, som gick ut en nyårsnatt vid 34 års ålder och aldrig kom tillbaka. Här finns också rena hyllningsdikter till förebilder och historiska personer som Öijer har hämtat inspiration från. Först studsar jag till när en dikt handlar om Jesus och en om Robert F. Kennedy, men å andra sidan varför inte?

I den långa närmast novelliknande avslutningsdikten ”Alla var där” samlas flera författare, alla döda sedan länge, på en bar i Paris, dricker och diskuterar och jag börjar spontant tänka på Woody Allens film Midnatt i Paris, vilket knappast kan vara avsiktligt men associationen i sig är ändå ganska rolig. När Öijer är som bäst uppstår rent hypnotiska effekter.

Med boken följer naturligtvis en uppläsningsturné och om han läser någonstans nära dig så ska du givetvis inte missa det.  Poesi är fortfarande det bästa medlet för att nå en annans hjärta och Öijers poesi är en besvärjelse mot det kommande höstmörkret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: