Stoner

by

StonerEn av vårens mest hajpade böcker är Stoner av John Williams. Boken kom redan 1965, men föll snabbt i glömska. Nästan femtio år senare började det talas om den igen. Utan att den ens har blivit filmad. I Holland har den av någon anledning blivit en bestseller och i våras kom den för första gången på svenska. Vad handlar då den här succéromanen om?

William Stoner föds i slutet av 1800-talet i en fattig lantbrukarfamilj på den amerikanska landsbygden. Han får chansen att studera jordbruk på universitetet för att så småningom ta över efter föräldrarna, men under en litteraturlektion drabbas han av något oväntat. Vad? Litteraturen förstås. Orden går som en elektrisk stöt in i William Stoners kropp och han byter jordbruket mot litteraturstudier för att så småningom bli en oansenlig lärare i litteraturvetenskap på universitetet.

Han gifter sig också, med Edith. Äktenskapet blir en katastrof. De får en dotter, men hon flyr så småningom efter att Edith under flera år har spelat ut far och dotter mot varandra. Till slut får Stoner cancer och dör. Låter det eländigt och trist? Det är ganska eländigt. Men trist är romanen inte. Porträttet av William Stoner är ofta gripande i all sin mänsklighet och John Williams skriver underbart klart och starkt.

John Williams menade själv att karaktären Stoner var lycklig, trots allt denne fick stå ut med både privat och yrkesmässigt. Kanske är svaret på frågan varför boken har återuppstått från de döda så enkelt som att en roman som i grunden handlar om kärleken till litteraturen har väckt något hos många läsare. Men lever romanen upp till hajpen? Jodå, den är riktigt bra, men man kan ha invändningar. För egen del har jag svårt att köpa porträtten av Edith och Stoners kollega Lomax. Båda är alldeles för utstuderat elaka för att bli riktigt levande hos mig. Men det är en invändning i marginalen. Läs Stoner ändå och låt dig drabbas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: