Andningskonstnären

by

AndningskonstnärenAndningskonstnären av Per Odensten handlar om Max som växer upp i Karlskrona i början av 1940-talet med sin bror och sin syster och sina föräldrar. När Max är fyra år drabbas hans mamma av en depressionssjukdom och tar sitt liv. Kvällen innan hon gör det anförtror hon storebror Aron att de alla är noshörningar, och med det menar hon att de alla precis som noshörningarna är utrotningshotade. Ett kryptiskt uttalande för en fyraåring så klart, men sett i ljuset av världshändelserna 1942 så finns det ju trots allt en viss logik i dem.

För att på något sätt hantera den här ofattbara sorgen som de kanske inte riktigt kan ta till sig så börjar Aron berätta sagor för Max om noshörningarnas liv och de här sagorna blir livsviktiga för Max. Han upptäcker också snart att han, när han håller andan, kan hamna i tillstånd som liknar de här sagoberättelserna. Han upptäcker också att han är bra på att hålla andan, att han kan hålla andan länge. Det är också något Max drar till sin spets när han sedan längre fram i livet blir en kringresande andningskonstnär.

Varje kapitel i romanen inleds med att Max i vuxen ålder sitter på ett stadsakvarie och tittar på en gammal karp som i sin tur tittar tillbaka på honom. Max sitter där och skriver ner sitt livs historia och det är alltså den historien som är boken som man läser. Första delen av boken kan man säga är en barndomsskildring från Karlskrona. Odensten skriver en medryckande historia om en liten pojkes famlande efter att hitta sin plats i tillvaron. Genom livets outgrundliga och slumpmässiga vägar blir Max så småningom lärare på en folkhögskola på det småländska höglandet och upplever en charmig, men inte helt okomplicerad kärleksrelation med den gifta rektorsfrun.

När sedan brodern Aron försvinner, troligen på samma sätt som deras mor försvann, så blir de här tillstånden som Max hamnar i när han håller andan nödvändiga för honom igen och han börjar turnera runtom i Europa med sin föreställning. Föreställningen går ut på att Max iförd noshörningsmask håller andan i en fylld vattencistern, som någon slags motsvarighet till utbrytarkungen Houdini.

Som ni förstår är Andningskonstnären en fantasifylld roman som man kan läsa som en ganska äventyrlig bildningsroman, men Per Odensten är också en författare som kan vara tämligen gåtfull. Man får känslan av att han vill något mer än att bara berätta en historia. Odensten förvirrar gärna läsaren ibland också genom att byta perspektiv. Ibland berättar Max sin historia i jag-form och bara någon mening senare så berättas den i tredje person. Men när man har lärt sig att det är på det viset så är det inga problem. Andningskonstnären är en roman som är både fast förankrad i en svensk 1940- till 1960-talsverklighet och samtidigt liksom blickar inåt… Det är en stor läsupplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: