Du vet väl om att du är värdefull

by

Du vet väl om att du är värdefullI Stefan Lindbergs roman Du vet väl om att du är värdefull är det sommar i en småstad på Västkusten. Bara en kort resa från Göteborg, men ändå en evighet åriga Malin, som jobbar extra på ICA och hoppar in på timmar i en bokhandel. Malin har en sjukskriven mamma som sitter hemma och äter tabletter, en frånvarande pappa som man ibland kan stöta på på en parkbänk.

Hon har också kompisarna Madde och Tanya, som precis som Malin längtar efter ett annat liv men inte har kraft och självförtroende nog att bryta sig loss. I släptåg har hon också barndomskompisen Mårten som har både en och två diagnoser, och som kan bli lite jobbig i sin fixering vid dokumentärer om folkmord på Kunskapskanalen, men som Malin ändå vill ta hand om.

Den här sommaren har Malin bestämt sig. När sommaren är slut så ska hon därifrån. Då ska det riktiga livet börja. Folk har ju faktiskt antytt att hon har något i sig, att hon har läshuvud. Men på en personalfest i början av sommaren får hon ihop det med sin ICA-chef, Claes, som är dubbelt så gammal och gift. Även Claes vill något annat och lovar att han ska ta med Malin bort nånstans, till ett annat liv. Exakt vad det innebär är dock lite oklart.

Det här är den bästa boken jag har läst hittills i år, men att återberätta handlingen i den och försöka få någon intresserad känns svårt. Handlingen är, som ni kanske förstår, inte så märkvärdig. Och det är inte enbart för handlingens skull man ska läsa den, även om man kan göra det eftersom man vill veta hur det går för Malin.

Man ska framför allt läsa romanen för Stefan Lindbergs fullständigt fenomenala känsla för att hitta de exakta orden och den exakta tonträffen i skildringen av Malin och de andra som befolkar den här boken. Med små detaljer fångar han livets skörhet och skönhet. Det är Malin som berättar och hon har ett språk som är så träffande i sina cynismer och ironier. Det frustrerande tillstånd av väntan som hennes liv har hamnat i hanterar hon med en rejäl dos frän humor. Du vet väl om att du är värdefull är en tragikomisk roman där humorn och sorgen vandrar hand i hand och Lindberg skriver så där vardagligt så att vardagen i all sin vardagliga vardaglighet plötsligt framstår som fullständigt absurd. Missa inte den här boken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: