Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist

by

minns-mig-som-en-angel

Kanske är det dags för en sommardeckare? Här kommer ett tips.

”Vill du veta vem som får årets Nobelpris i litteratur?” Det är första meningen i Minns mig som en ängel. Den som får frågan är Helena Waller, universitetslärare, talskrivare och också styrelseledamot för Hans Viksten-stiftelsen. Hon chockeras över frågan, över att personen som frågar, en av de andra styrelseledamöterna, kan känna till svaret redan nu – en månad innan vinnaren blir officiell!

Det är Kristina Appelqvists femte deckare, men den första i en ny serie med litteraturforskaren Helena Waller i centrum.

I berättelsens början har styrelsen möte på Bjertorps slott. De ska diskutera och besluta vem som ska bli årets Hans-Viksten-stipendiat. Kvällen innan äter de middag tillsammans och umgås. På morgonen när mötet ska börja är det en ur styrelsen som inte dyker upp. När personen hittas så är det död under märkliga omständigheter. Polisen misstänker snart att det är någon av de andra medlemmarna som begått mord och undersökningen påbörjas.
Samtidigt visar det sig att Helena Wallers vän Eva Norén, som är personalchef på Skövde kommun, blir indragen när en ur personalen på ett ålderdomsboende mördats.

Minns mig som en ängel är en underhållande pusseldeckare i klassisk stil, med ganska enkel uppbyggnad. Ett begränsat persongalleri. Ett dödsfall. En begränsad skara misstänkta. Sakta rullas kopplingarna och intrigerna upp.

Miljön är universitetsvärld och landsbygd i kombination.

Mordhistorien i Minns mig som en ängel har också litterära kopplingar.
Det är en feelgood-deckare, med brittisk inspiration. Här finns inga äckliga detaljer, snarare romantik. Den levande litteraturen är viktig i berättelsen så här finns är utrymme för bokmys – det är i sina välorganiserade böcker Helena Waller hittar tröst och lugn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: