People I know

by

People I know

Mitt boktips kommer från en del av biblioteket som kanske inte besöks så ofta, hyllan med fotokonst. Där kan man hitta boken People I know av den fantastiska fotografen Inta Ruka. Hon kommer från Riga i Lettland och har varit fotograf sen början av 80-talet. Ruka är internationellt erkänd och uppmärksammades i höstas med en dokumentär på SVT, och en utställning på Fotografiska Muséet i Stockholm.

Fotografierna är svartvita och visar både landsbygd och stad. I boken finns bl.a. samlingen My country People, som jag tycker är särskilt fängslande. Att se dessa porträtt från den lettländska landbygden på 80-talet är som att förflytta sig 100 år bakåt i tiden. I enkla boningshus med dunkelt upplysta rum och spartansk inredning ser vi människor, ofta äldre, med åldrade ansikten och oförställd blick.

Inta Ruka vill gärna samtala med dem hon fotograferar. När man ser porträtten kan man förstå att det är en avslappnad stämning mellan fotograf och den som blir fotograferad, och att hon är nyfiken på dem hon möter. Människorna som ses i People I know kommer oftast från enkla förhållanden och deras inställning till kameran är långt ifrån dagens medvetna poserande. Vid varje fotografi står namn och årtal, och ibland några rader om den som porträtterats, men oftast kan vi bara gissa oss till vad personen har haft för levnadsöde.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: