Klingsor

by

KlingsorEn ny bok av Torgny Lindgren är alltid en fest. Klingsor heter den nya romanen och är en form av fiktiv biografi över en medelmåttig konstnär från Västerbotten med samma namn.

På en snedsågad stubbe i en västerbottnisk skog hittar Klingsor ett kvarlämnat dricksglas som i rent trots mot alla naturlagar har rest sig rakt mot himlen. Den döda materien har fått liv. I den stunden föds Klingsors konstnärliga kallelse och med hjälp av en korrespondenskurs lär han sig att måla stilleben. Samma motiv hela livet. Ett dricksglas, men med olika bakgrunder.

Romanen är en tragikomisk betraktelse över självbedrägeriet. Klingsor är i sina egna ögon en värdig efterföljare till Cézanne och Matisse, medan andra bara ser det medelmåttiga i det han gör. Men kanske lever man lyckligast i självbedrägeriet?

Jag tror att jag smålog genom större delen av läsningen, trots att romanen inte saknar dramatiska och sorgliga inslag. Det är något med Torgny Lindgrens röst, där den underfundiga humorn och melankolin samsas, som gör hans böcker till en ren fröjd att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: