Sabbaths teater

by

Sabbaths teaterDen numera pensionerade författaren Philip Roth skrev Sabbaths teater redan för tjugo år sedan, men först nu har den kommit på svenska. Det är den hejdlösa historien om gubbslemmet Mickey Sabbath, som på 1950-talet gjorde skandalsuccé med sin oanständiga dockteater, och som vid 64 års ålder inser att sammanbrottet är nära.

Hans älskarinna sedan femton år har dött, bara kort efter att hon har ställt det omöjliga kravet att han inte får ha några andra än henne. Hans fru, en tillnyktrad alkoholist, vill sparka ut honom. Just det kanske inte gör Sabbath så mycket, om det inte vore för att han själv inte har någon inkomst sedan han fick sparken från sitt lärarjobb efter några affärer med sina kvinnliga elever. Hans kropp börjar svikta, artrosen i fingrarna plågar honom och den alltid så pålitliga viriliteten är inte vad den en gång varit, och vad är det då för mening med allt? Allt detta gör att Sabbath på väg till en gammal väns begravning bestämmer sig för att nu får det vara slut. Självmordet är den bästa utvägen ur hela den eländiga soppan som livet är.

Han köper sig en plats på kyrkogården där hans familj ligger, men åker för att ta en sista titt på sina barndomskvarter i Jersey. Och så rullas Sabbaths familjehistoria upp och kanske inte en ursäkt men åtminstone en förklaring ges till varför han har levt sitt liv på tvären. Hans högt älskade storebror omkom i striderna mot Japan under andra världskriget vilket orsakade den lilla familjens kollaps och ingen av dem reste sig efter det. Räcker det som förklaring till att han beter sig som ett svin femtio år senare? Nja.

Som läsare är det svårt att känna någon sympati för den cyniske provokatören Mickey Sabbath. Samtidigt är han onekligen färgstark och med en vältajmad känsla för dräpande repliker. På gott och ont lever han vidare när boken är slut. Romanen är full av perversiteter och oanständigheter och känsliga läsare varnas. Men står man ut med alla obscena inslag så har man att göra med en rik roman som både roar och irriterar med sin svartsynta blick på de alltid lika aktuella ämnena sex och död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: