Ett poetiskt liv

by

Mitt poetiska livI snart femtio år har Gunnar Harding varit verksam som poet och författare, och som översättare och introduktör av poeter från när och fjärran. Främst från USA och Frankrike. Han var också redaktör för Lyrikvännen under en lång tid, en tid när poesin lästes och debatterades på ett sätt som ter sig osannolikt idag. Klart att han har en del att berätta. Det gör han i memoarboken Mitt poetiska liv.

Harding berättar om sitt liv från uppväxten i Bromma som son till en känd barnpsykolog till idag, även om tyngdpunkten i boken ligger på 1960- och 1970-talen. Vägen till poesin gick bland annat genom jazzen och Harding är även en av Sveriges stora jazzkonnässörer och har skrivit Kreol, en bok om New Orleans och den tidiga jazzen. Sina poetiska fränder har han framför allt haft i de yviga och vilda amerikanska beatpoeterna, och i galna franska modernister från början av 1900-talet. Men han har också gett ut tre mycket imponerande tolkningsvolymer av engelska 1800-talsromantiker. Och mycket, mycket mer.

Att läsa om hans liv mitt i centrum av det svenska litteraturlivet är oändligt underhållande. Det har faktiskt funnits en tid när poeter intog riksdagshuset för spektakulära diktuppläsningar och Hardings ögonblicksskildringar därifrån är obetalbara. Läsaren får till exempel möta Bruno K Öijer precis i början av sitt idag mytomspunna författarskap. Harding skriver mestadels varmt om sitt poetiska liv, illasinnat skvaller verkar inte vara hans grej, även om någon kritiker från det teoristinna 1980-talet får sig en känga. Mitt poetiska liv är ett stycke svensk kulturhistoria och en hyllning till lusten och fantasin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: