Drottning av Bredfjället

by

drottning-av-bredfjallet-anna-jonsdotterDrottning av Bredfjället är en bok som innehåller många fina foton. Berättelsen handlar om Anna Jonsdotter. Året är 1817. Anna Jonsdotter är 17 år och har fått ett barn utan att vara gift. Det var olagligt vid den tiden. Det fanns förstås en far till barnet, men han var en ung officer och son till en av traktens rikaste män. Och Anna kom från ett enklare hem. Anna beger sig till deras gård för att berätta om det väntade barnet och kanske hoppas hon på giftermål. Men det svar hon får av denne rike man är att Hur skulle det se ut om den blivande herren på Hälle gård gifte sig med den ouppfostrade tösen på Lilla fjället?

Anna går tillbaka hem. Annas bror, som är den som bestämmer på gården där Anna bor, säger att du Anna får bo kvar, men barnet får du göra dig av med.

Men Anna vill ge sin nyfödda dotter en chans, därför lämnar hon familjen och beger sig upp på Bredfjället med sin dotter i en filt i famnen. Bredfjället ligger öster om Ljungskile i Bohuslän. Till Bredfjället hade många fattiga män, kvinnor och barn flyttat för de hade inget annat val. Det här var på 1800-talet. De tog sig en bit mark och försökte odla. De ägnade sig åt bärplockning, biodling och dagsverken åt rikare människor.

Boken berättar i text och bild om Annas liv på Bredfjället. Hon har bestämt sig för att klara sig, tillsammans med dottern. Hon gör vad hon måste. I text och bild får vi följa deras första år på Bredfjället. Vi får dela hennes ilska till rikemanssonen, liksom vi får inspireras av hennes mod och överlevnadsvilja.

Det här är en sann berättelse. Genom olika historiska dokument har man kunnat skapa sig en bild av Anna Jonsdotters liv. När hon är 45 år skriver hon först till Länsstyrelsen och överklagar sedan till den nytillträdde kungen Oscar I, för att få rätt till sin mark på Bredfjället. Just att hon skrev till kungen gör att det finns mycket information om just denna kvinnas liv. Hon är också omskriven i andra böcker.

De som har gjort den här boken är fotografer och heter Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson. De är uppväxta på var sin sida av Bredfjället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: