Öppen stad

by

Öppen stadTeju Cole hyllades för sin debutroman Open City när den kom för ett par år sedan. I höst har den kommit på svenska. Den handlar om Julius som är doktorand i psykiatri i New York. På sin lediga tid promenerar han planlöst omkring i den brusande världsstaden. Julius iakttar och registrerar allt han ser omkring sig och människorna han möter. Nyligen lämnad av sin flickvän och med en känsla av isolering låter Julius stadens historia, världspolitiken och kulturen filtreras genom honom. Framför allt är det vad som finns under stadens yta som Julius intresserar sig för. Med rötter både i Afrika och i Europa söker han själv sin plats och sitt sammanhang i New York.

Överallt tycker han sig se spår av de förtrycktas historia. När han under en av sina vandringar har hamnat i finanskvarteren stöter han på en minnesplakett där det står att det på samma plats en gång var en begravningsplats för afrikanska slavar, något som leder till en utvikning i Julius tankebanor. Det är en associationsrik roman, där den ena tanken leder vidare till nästa och så vidare.

Afropolit är ett begrepp som har myntats av en annan Sverigeaktuell romandebutant, Taiye Selasi, och sammanfattar en generation av unga välutbildade världsafrikaner som tar plats bland annat i litteraturen. Teju Coles Öppen stad är definitivt en afropolitisk roman.

Vill man ha en roman där man sugs in av en spännande handling, så är det inte den här romanen man ska läsa. Men om man är intresserad av en mer resonerande typ av roman som behandlar tidens stora politiska och mänskliga frågor, ja då kan man gott läsa Öppen stad. Det är en roman som placerar sig mitt i den komplexa samtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: