Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek

by

Egenmäktigt förfarandeKärleken måste vara det mest outtömliga ämnet att skriva romaner om. Det måste också vara bland de svåraste. Klichéerna är oändliga, och vad nytt finns egentligen att säga? Men då och då dyker det upp romaner som faktiskt lyckas tillföra ämnet något nytt, eller åtminstone göra det angeläget att läsa om igen. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson är en sådan roman.

Det är historien om den moralfilosofiskt insatte poeten Ester Nilssons olyckliga kärlek till konstnären Hugo Rask. Ester bjuds in att hålla ett föredrag om Hugos konst och Hugo, som sitter i publiken, smickras av föredraget. Det blir inledningen till något slags relation som pågår ungefär ett år. Men det är bara Ester som blir förälskad. För Hugo är Ester ett tidsfördriv innan hon bara blir efterhängsen och jobbig med sitt ständiga moralfilosofiska diskuterande.

Det är nästan plågsamt att läsa om hur Ester vägrar att inse att det aldrig kommer att bli de två. Men, som hon säger, hoppet är en parasit på människokroppen som livnärs av minsta antydan om en möjlig framtid. Så småningom börjar Esters förnuft inse att Hugo knappast är värd besväret; hans konst och hans idéer är enbart banala och hans inställsamma entourage av ja-sägare bara löjliga.

Men Esters känslor lyssnar inte på Esters förnuft och envist stalkar hon Hugo och skickar sms som hon genast ångrar. För läsaren är det både smärtsamt och roligt på samma gång. Lena Andersson skriver skarpt analytiskt utan att glömma att också gjuta liv i Ester Nilssons bultande hjärta. Det är 100 år sedan Hjalmar Söderberg gav ut Den allvarsamma leken och ett sekel senare uppdaterar Lena Andersson den svenska kärleksromanen till vår tid. Hon är för övrigt en av favoriterna till att vinna Augustprisets skönlitterära klass senare idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: