Kanada

by

KanadaDen magnifika inledningen till Richard Fords nya roman Kanada är redan nästan sönderciterad, men jag kan inte låta bli att citera den igen: ”Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare”. Det krävs en del av en författare för att kunna hålla intresset uppe i 460 sidor när de viktigaste inslagen i handlingen är avslöjade redan i första meningen.

Kanada utspelas under några månader 1960. 15-årige Dell bor med sin familj, tvillingsystern Berner och föräldrar, i Great Falls, Montana. Det är en liten familj utan direkt kontakt med samhället de lever i. Vana att flytta omkring på grund av pappans jobb i flygvapnet har de aldrig brytt sig om att rota sig någonstans. Äktenskapet mellan pappan, en inställsam och gladlynt före detta bombflygare som ägnar sig åt tvivelaktiga affärer, och mamman, en liten försynt judisk lärarinna, var ett misstag, men det enda ansvarsfulla att göra efter en kort tids passion som resulterade i tvillingarna. När pappan blir skyldig några indianer pengar på grund av att hans skumraskaffärer har gått om intet får han idén att råna en bank. På något mirakulöst sätt får han med sig mamman i rånet och tillsammans ger sig föräldrarna iväg för att på ett nästan komiskt tafatt vis råna en bank.

Självklart åker de fast och familjen splittras för alltid. För att inte hamna på barnhem blir Dell ivägskickad till Kanada, till en märklig man med ett skumt förflutet som driver ett hotell mitt ute i ingenstans. Meningen är att även Berner ska resa till Kanada, men hon ger sig iväg. Det är hjärtslitande att följa Dell under hans vistelse i den kanadensiska ödemarken, totalt avskuren från allt han någonsin har känt till och med i stort sett enbart en minst sagt udda samling figurer omkring sig.

Ford berättar återhållet och insiktsfullt och det är både vackert och sorgligt på en gång. När den vuxne Dell summerar sitt liv i romanens slutkapitel är det med en livsvisdom som bara de allra största författarna kan förmedla. Att läsa detta mäktiga mästerverk till roman är en stor njutning och man gör sig själv en otjänst om man låter bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: