Den bästa dagen är en dag av törst

by

Den bästa dagenJessica Kolterjahns roman Den bästa dagen är en dag av törst är en litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv.

Romanen utspelar sig under ett års tid och platsen är Berlin. Året är 1932. Karin Boye reser djupt deprimerad och livstrött till Berlin för att där söka bot i psykoanalysen.
Läsaren dras in i Boyes mörker och skräckfantasier. Men det finns också en krets vänner omkring Boye, de roar sig, men sluter också upp kring varandra när det krisar.

Boye berättar i boken i jagform från ett Berlin som 1932 präglas av två motsatta rörelser: Berlin som fortfarande är en möteplats och fristad för homosexuella, men över allt faller också nazismens skugga och den växande terrorn.

Vi får följa Boyes inre kamp genom den intensiva psykoanalys hon genomgår.
Om Boyes barndom får vi veta att problemen i hemmet med moderns alkoholism och faderns undfallenhet inte fick synas utåt, utan doldes. Boye blir därför bra på att förställa sig. När hon som trettonåring förälskar sig i klasskamraten Eyvor är hon redan en fullfjädrad skådespelerska med dubbellivet som ständig roll. Hon tiger om det fula och farliga.

Boye skriver dikter och berättelser i hopp om att finna bot, och det tröstar en del, men hur mycket hon än skriver så räcker det inte till.

I Berlin möter hon den unga halvjudinnan Margot Hanel: mycket mager, hägerliknande och med en fågelunges blick bakom de tjocka glasögonen. Karin Boye blir förälskad.
Vännerna förstår inte, tycker att Hanel är Boye underlägsen i allt: obildad och tafatt
Men Boyes sanning är en annan: ”Hon somnar mot mitt bröst. Jag blickar upp i taket där det ibland bildas ett fyrkantigt ljus från en förbipasserande bil. Här känner jag mig stark. Behövd. Älskad.”

Det som här sker är ett stort steg i Karin Boyes personliga utveckling. Hanel älskar henne också för den människa hon är, inte för allt hon presterar i form av romaner, dikter, översättningar och artiklar.

Kolterjahns roman har två teman: Kampen mot dödsmakterna och självhatet, och kampen för det levande livet och kärleken.

Karin Boye visste hur det är att känna för mycket. Hon krävde av sig själv, och även av läsaren, att man tar livet på största allvar. Därför är hon också en viktig röst i dagens stressade samhälle, där så mycket handlar om prestation. Boye uppmanar oss att stå blick stilla och lyssna inåt, att höra vem jag är och vad jag vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: