Ny deckarförfattare!

by

johanna moFörfattaren Johanna Mo är född 1976 och uppvuxen i Kalmar, men bor sedan femton år i Stockholm. Hon har tidigare gett ut två romaner, Får i mig mer liv än jag är van vid och Precis så illa är det, som båda har fått fina recensioner.
År 2013 tilldelades hon tidningen Barometerns kulturpris ”Gyllene Fjädern”.
Döden tänkte jag mig så är hennes första spänningsroman, och första delen i en tänkt serie. Berättelsen utspelar sig i Stockholm.

De två första böckerna befinner sig genremässigt en bra bit ifrån deckare och spänning. Men det handlar ändå om samma sorts människor, samma miljöer och samma teman – bara i en annan form nu i den nya boken.

Huvudpersonen i Döden tänkte jag mig så, Helena Mobacke, liknar inte riktigt urtypen av en utredningsledare. Hon är kvinna, självförtroendet är just nu inte på topp och hon är en person som funderar mycket över sig själv och sin plats i världen.

Ett helt år har hon varit sjukskriven från sin tjänst som kriminalkommissarie och försökt komma över sorgen efter sonens död. Nu ska hon bli chef för en nybildad utredningsgrupp. Men det blir inte den mjukstart hon hoppas på.
I upptakten av boken blir en ung kille knuffad framför ett tunnelbanetåg, några dagar senare blir en kvinna nerknuffad framför ett annat. En invecklad intrig rullas upp.

Helena Mobacke försöker leda den svåra utredningen samtidigt som de gamla såren i henne är på väg att rivas upp. Till slut tvivlar både hennes omgivning och hon själv på om hon faktiskt ska fixa det. Boken handlar mycket om rädsla. Inte minst rädslan att något ska hända ens barn. För huvudpersonen Helena Mobacke har det värsta redan hänt, för hennes son mördades. Skuldkänslorna håller på att äta upp henne.

Man kan säga att berättelsen har två fokus; dels mordutredningen och dels ett sorgearbete.

Boken har beskrivits som en nyanserade feel-bad-skildring av ett land och en huvudstad på väg utför.
En mycket läsvärd spänningsroman!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: