Begär, passion och död…

by

TunnelnTunneln av Ernesto Sabato är en kultförklarad argentinsk klassiker från 1948 om begär, passion och död.

Den handlar om konstnären Juan Pablo Castel som tar livet av Maria som han under en kort tid har haft ett intensivt och ganska märkligt kärleksförhållande med. Redan i romanens första mening får man veta att han har mördat henne och att han berättar historien från fängelset. Det är alltså inte en bok man läser för att få veta hur historien ska sluta, utan det är själva vägen dit som är romanens ärende.

Castel är en mycket udda figur och det ligger nära till hands att säga att han inte är helt frisk, även om det aldrig sägs rakt ut. Under en utställning med hans målningar får han syn på en kvinna som hänfört står och betraktar en av målningarna. I målningens ena hörn har Castel målat ett fönster med mycket symbolik i. Och hon som står där och tittar, det är alltså Maria, är den enda som lägger märke till detta fönster. Det är tillräckligt för att Castel ska bli övertygad om att hon är kvinnan i hans liv. Problemet är att hon försvinner från utställningen och Castel tvingas ägna de närmaste månaderna åt att söka rätt på henne, och det är inte så lätt i miljonstaden Buenos Aires.

Men skam den som ger sig. Castel lyckas till slut hitta henne och de inleder trevande ett slags kärleksförhållande. Men Maria är gift och har dessutom ytterligare en älskare, och Castel är dessvärre svartsjuk intill det paranoidas gräns. Deras förhållande blir alltså ganska snart problematiskt. Till slut ser han ingen annan utväg än att mörda Maria. Handlingen är alltså ytligt sett ganska simpel, men det som gör romanen så läsvärd är att man får kliva in i Castels psyke. Romanen är berättad i jag-form och man hinner komma honom ganska nära, trots att romanen bara är drygt 100 sidor lång.

Det är en mycket suggestiv roman som är svår att släppa när man börjar läsa, trots att Castel är en så pass osympatisk figur.

Latinamerika har en fantastisk litteraturhistoria och den här boken är ytterligare en pusselbit i den historien. Ernesto Sabato är bara känd för två romaner, Tunneln och Om hjältar och gravar. Båda är utgivna i Lind o Co: s klassikerserie Nittonhundra. Håll utkik efter den serien bland bibliotekets hyllor. Där finns många pärlor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: