Min mors tystnad av Lizzie Doron

by

Min mors tystnadVeckans boktips är Min mors tystnad skriven av Lizzie Doron. Doron är journalist och en av Israels mest uppmärksammade författare. Hon är född 1953 och bor i Tel Aviv. Hon växte upp i en stadsdel i Tel Aviv där jiddischtalande flyktingar från Europa slagit sig ner, de var överlevare från förintelsen.

Hon har tidigare skrivit boken Varför kom du inte före kriget? Båda böckerna är självbiografiska. I den första boken berättar hon om en säregen barndom och en säregen mor. Det är en prisbelönt berättelse som läses i alla israeliska skolor idag.

Boken som jag nu har läst och vill tipsa om är en fristående fortsättning. Båda böckerna utspelar sig i den stadsdel i Tel Aviv där författaren växte upp. Boken har titeln Min mors tystnad, men den kunde också ha hetat Vem är min far?, för det är den återkommande frågan som bokens huvudperson Alisa ställer sig. Vem är min far? Var är min far?  Det frågar Alisa sin mor gång på gång. Modern har alltid samma svar; Vad jag vill att du ska veta, det vet du. Och hon frågar inte bara sin mor, utan också grannar och vänner.

Berättelsen har många djup. Dels handlar det om den lilla flickan Alisas sökande efter sin far. Frånvaron av honom och framförallt frånvaron av svar på hennes frågor får henne att fantisera om vem han är och var han är. Om han inte finns får hon uppfinna honom, tänker Alisa. Hon blir som en privatdetektiv, hon spanar och snokar men hittar bara spår av hemligheter, bortvända blickar, nervösa repliker som ska distrahera och avleda. Omgivningens tigande är tydligt i berättelsen. Ibland tycker hon det verkar som alla andra vet, även hennes vänner. Det är ett myller av människor i berättelsen, barn och vuxna, tydliga personligheter med mycket karaktär och kraft.

Sen är det ju mamman, Helena. Några säger att hon är galen. Men bättre det är sanningen, säger hon själv. Moderns offer börjar Alisa förstå sent i livet..

Det som påverkar allt är att alla i den här stadsdelen, på något sätt har överlevt Shoa, Förintelsen på jiddisch.

Boken handlar också om den vuxna Alisa. Perspektiven växlar mellan barnet Alisa och den vuxna kvinnan Alisa. Och hon fortsätter lägga pusslet om sin far, och sin mor, även i vuxen ålder.

Det här är en stark och sorglig berättelse. Men det är också en bok med mycket kraft och lekfullhet, och mycket mat och samvaro. Och det känns viktigt att den har blivit skriven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: