Adams arv

by

Adams arvAstrid Rosenfelds debutroman från 2011, Adams arv, har blivit en stor läsarsuccé i Tyskland, och översatts till en mängd språk. Våren 2013 har den getts ut på svenska.

Det är en imponerande debut med ett enkelt och rappt språk och med mycket humor. Man kastas in i berättelsen och sedan vill man bara fortsätta läsa.

Boken består av två delar. Den första delen har fokus på Eddy, en ung pojke som växer upp under ganska speciella förhållanden i 1980-90-talets  Berlin.  Någon far har Eddy inte. Han är ett resultat av en tillfällig förbindelse och har ingen aning om vem hans far är mer än att han är skandinav och kanske heter Göran, eller möjligen Sören. Eddy bor tillsammans med sin mor Magda och morföräldrar Lara och Moses.  Morfar Moses har dragit sig undan världen och sitter på vinden och skall helst inte störas. Eddy får hela tiden höra hur lik han är Adam, morfar Moses bror.

Den första delen av boken följer Eddy fram till han är vuxen. Som vuxen hamnar han i en återvändsgränd och tar sig hem till sin mor. Då är morföräldrarna döda. Eddy går upp på den förbjudna vinden i sitt barndomshem och där hittar han ett kuvert med ett häfte där Adam har tecknat ned det som hände. Det är Adams arv.
Del två tar oss med till den svarta tiden i Tysklands historia och vi får träffa denne gåtfulle Adam. Nu vecklar en sorglig men intensiv historia ut sig. Det är en osannolik berättelse om kärlek och hopp och om en resa genom Polen mitt under brinnande krig. Adam söker sin älskade Anna som förts iväg mot ett då okänt öde.

Berättarglädjen fyller sidorna och trots det svåra ämnet är det en bok som visar att kärlek och drömmar alltid kommer att vara en stor och stark drivkraft för människorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: