I enslighet framfödt

by

I enslighet framfödtAnita Salomonsson är en västerbottnisk författare som oftast skriver historiska romaner och ofta med verklighetsbakgrund. I vår har hon kommit ut med boken I enslighet framfödt. Boken grundar sig på ett verkligt rättsfall från 1880-talet.

Berättelsen handlar om 18-åriga Klara Sofia Höglander. Hon växer upp på en länsmansgård och hennes föräldrar har höga förhoppningar om henne. Att hon ska få ett bra gifte och att gården därmed kan utökas. Hennes bror har nämligen gift ner sig. Så hoppet står till Klara Sofia.

Men så blir hon förälskad i den stilige men utfattige soldaten Lars Larsson Seger. Trots att hon vet sin plikt mot föräldrarna och arvet kan hon inte släppa tanken på honom.

Medan hon viker handdukar i mangelboden drömmer hon om att få dansa och skratta. Men för föräldrarna är kärleken en flyktig lycka, något som måste hållas tillbaka till förmån för förnuft och anseende. Likaväl som man ska ha ett välfyllt och välordnat linneskåp att visa upp för släkten ska man också ha en ärbar och lydig dotter. Klara Sofia ska gifta sig rikt. Men som ni förstår av bokens titel blir det inte riktigt så.

Det som är intressant med Salomonssons roman är inte bara själva berättelsen och med vilken empati hon berättar om Klara Sofias pressade situation som omyndig kvinna vid förra sekelskiftet, utan också hur hon använder sig av språket. Hon berättar om vardagssysslor som kaffekokning, tvätt, skurning med ett nästan lyriskt språk, som blir till tidlösa berättelser om kvinnors liv och arbete. Ett exempel är hur skildringen av konkreta lakanssträckningar blir en bild för kravet på en fläckfri existens. Och det ger också en känsla av det här kravet när det arbetas och dras i de kritvita lakanen. Det är ett exempel på hur sysslorna uttrycker känslor och förhållanden.

Att kärleken mellan dottern och soldaten är någonting som ska dra familjen genom svåra prövningar står klart tidigt i boken. I all sin stillhet är berättelsen om Klara Sofia oerhört dramatisk och spännande. Att den dessutom bygger på ett verkligt livsöde tillför förstås en extra dimension. Så här kunde det vara att vara kvinna i Sverige, för bara etthundratrettio år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: