Vad vi pratar om…

by

Vad vi pratar om...Det är något med amerikaner och noveller som gör att jag alltid blir nyfiken när det kommer en ny bok med just den kombinationen. Den amerikanska novelltraditionen är ända sedan Hemingways dagar, och kanske ännu längre tillbaka, stark och full av guldkorn. Och när en ny författare introduceras på svenska är förväntningarna förstås höga och inte blir de mindre av att bokens omslag är fullt av lovord från andra hyllade författarkollegor. Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank är Nathan Englanders första bok på svenska. Redan i titeln blinkar han åt novellmästaren Raymond Carvers Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek.

Den judiska identiteten är det mest framträdande inslaget i Englanders berättelser. Huvudpersonerna brottas alla mer eller mindre med sin judiska tro, ganska ofta mer än mindre, och minnena av de brott som begåtts mot judar i historien lever starkt kvar hos dem. Englander blandar komedi och tragedi och förhåller sig ibland minst sagt respektlöst mot sina traditioner. Ibland är det absurt roligt på ett Woody Allenskt vis, som i en novell där en man slinker in på en strippshow men upptäcker att det är hans dåliga samvete som klär av sig på scen i form av rabbiner. Och ibland är det i stället djupt tragiskt som när några pensionärer får för sig att en annan av deltagarna på deras sommarläger är en före detta koncentrationslägervakt och bestämmer sig för att hämnas.

Flera av novellerna är absolut läsvärda, men jag är ändå ännu inte helt övertygad om Englanders storhet. Eller om det bara är någon form av ironi hos Englander som går mig förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: