Kärlek på ett furugolv

by

LiknelsebokenScenen har hårdlanserats inför utgivningen av Liknelseboken, PO Enquists nya roman: 15-åringen som förförs av en äldre kvinna på ett kvistfritt furugolv. Trevande och lite tafatt, men också ganska fint, genomförs ett kärleksmöte som ingen av dem kommer att glömma. Det hade kunnat bli hur klyschigt som helst. Men Enquist beskriver det med humor och ömhet. Ålderdomlig norrländsk dialekt kan uppenbarligen göra underverk för sexskildringar i litteraturen.

Nu är mötet på furugolvet långt ifrån allt i Liknelseboken. Medan tid fortfarande är måste några saker korrigeras och sammanfattas. På en mer än vanligt kringelkrokig väg berättar Enquist genom olika liknelser om det brända ”notesblocket” med kärleksdikter som hans far skrev till hans mor och där nio sidor saknas, om pojken Siklund som blev ”tokut”, om brodern som dog, om åren som slösades bort på alkohol.

Vana Enquistläsare känner igen sig i historierna och temana, som löper som en snirklig röd tråd genom författarskapet. Ovana Enquistläsare får troligen problem. Det är ingen helt enkel roman att läsa. Men ger man sig tid att läsa den omsorgsfullt, och förslagsvis tillsammans med några andra av författarens böcker, så blir man som läsare rikt belönad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: