Novellens världsmästarinna

by

Brinnande livetEn ny bok av Alice Munro är alltid en stor händelse. Brinnande livet kom för ett par veckor sedan och i vanlig ordning består boken av noveller som utspelas i ett hörn av Kanada, närmare bestämt i trakterna av Ontario. Det landskap som Munro har gjort till sitt.

Munros berättelser behöver inte göra sig till. Lätt, lågmält och utan onödigt litterärt prål skildrar hon vanliga människors liv och på tjugo sidor kan hon berätta en rikare historia än vad andra författare kan behöva flera hundra sidor för. Dramatiken blir inte större av att man vrålar, en viskning kan ibland nå längre. Det vet Alice Munro.

Brinnande livet innehåller tio noveller och fyra berättelser där hon återberättar några minnen från sin barndom. Bäst tycker jag om novellen Tåg, där en hemvändande soldat från andra världskriget hoppar av tåget bara några kilometer från sin hemstad och i stället väljer att leva sitt liv där slumpen för honom. Överhuvudtaget spelar slumpen ofta en stor roll i Munros novellfigurers liv. Ett möte, en händelse kan ge dem en knuff i en ny riktning och ibland är det svårt att inte bli irriterad på deras till synes viljelösa handlanden. Men det är å andra sidan det på gott och ont mänskliga som gör hennes noveller till vad de är. Det är något magiskt med dem och att läsa Alice Munro är svårt beroendeframkallande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: