Jag är den som skall komma av Johanna Nilsson

by

johanna

En författare som jag har följt de senaste åren är Johanna Nilsson.

Hon debuterade 1996 med boken Hon går genom tavlan, ut ur bilden. Sedan dess har hon i sitt författarskap värnat om de utstötta och marginaliserade. Hennes böcker har handlat om självskadande flickor, mobbade ungdomar, unga människor som söker nya vägar, marginaliserade människor som hittar varandra och berikas.

Johanna Nilssons nya roman har titeln Jag är den som skall komma. Boken handlar om sorg, sjukdom och andlighet. Johanna Nilsson ställer i boken frågor om inre tillstånd, om mellanmänskliga förhållanden under svåra omständigheter, och hur vi egentligen skulle ta emot Messias idag.

Bernice, huvudperson och berättare i romanen, är en ung kvinna, gift och mamma till två små pojkar. Hon väntar sitt tredje barn, det ska bli lillasyster Lilja, men får ett sent missfall. Barnet föds fram under stor dramatik hemma på hallgolvet. I sin sorg går Bernice ut en ovädersnatt och blir då träffad av ett blixtnedslag. I samma stund drabbas hon av en psykos. Hon befinner sig nu på psykiatrisk klinik och där får hon uppenbarelsen att hon är en kvinnlig Messias, som kommit till världen för att frälsa, hela och väcka sitt döda barn till liv. Bernices första lärjunge är vårdaren Sami och tillsammans med honom flyr hon sjukhuset och beger sig till Stockholm för att rädda de mest utsatta, medan hennes make och två söner väntar på att hon skall bli frisk och komma hem.

I berättelsen får vi komma Bernice nära och se hur sjukdomen för henne blir ett lockande och nödvändigt alternativ. Som t ex när hennes vårdare påstår att hon själv tillfogar sig sina stigmatasår, då omarbetar och infogar Bernice påståendet så att livet kan bli begripligt för henne.

Psykosens lockelse skildras inifrån. Enkelt, realistiskt och ömsint beskriver författtaren Bernices utsatthet och det växande gapet från vardagsvärlden med makens trötthet och barnens rädsla. Författaren skickar en vädjan till oss andra om att inte per automatik avvisa den ”galna”.

Läs också Recension av Jacob Carlander 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: