Uppdrag Sweet Tooth

by

Uppdrag Sweet ToothVeckans boktips är en roman som tar oss med till spionintrigernas 1970-tal när det kalla kriget fortfarande pågick. Ian McEwans senaste bok Uppdrag Sweet Tooth utspelas när världen ännu är uppdelad mellan Väst och de kommunistiska diktaturerna i Öst. Kriget förs på alla fronter, också kulturens.

För att väga upp vänstervågen som har dominerat Europa sedan slutet av 1960-talet vill den brittiska staten skapa en motbild genom att med hjälp av stipendier locka författare att skriva utifrån ett annat perspektiv än vänsterns.

Serena Frome, en ung assistent på den brittiska säkerhetstjänsten MI5, får under täckmantel av att jobba för en kulturell stiftelse i uppdrag att locka den lovande författaren Tom till Sweet Tooth, som projektet heter.

Problemet är att Tom inte är medveten om att hans uppgift är att skriva en uppbygglig anti-kommunistisk roman och när han i stället skriver en anti-kapitalistisk dystopi slår uppdraget fel. Dessutom blir Serena och Tom emot all underrättelseverksamhets professionalism förälskade i varandra och Serena får allt svårare att dölja sitt verkliga jobb som underrättelseagent.

Gillar man spionromaner à la John Le Carré kan man säkert gilla Uppdrag Sweet Tooth också. McEwan är som alltid skicklig i det litterära hantverket och det är en till största delen underhållande roman att läsa. Samtidigt är det inte bara spionintrigen som är romanens ärende. Den handlar lika mycket om litteratur, om läsning och om skrivande.

Men jag faller inte handlöst för romanen, som jag har gjort för en del andra böcker av McEwan. Jag tycker nog att man kan förvänta sig något mer av en av samtidens stora litterära stjärnor. Ibland går romanen på tomgång och porträttet av Serena Frome känns väl nästan på gränsen till gubbsjukt emellanåt. Men kan man ha överseende med det så är Uppdrag Sweet Tooth ändå absolut värd några timmars läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: