Janet Frame

by

Vid alfabetets gränsUgglor gråter

Doftande trädgårdar för den blindaAnsikten i vattnet

 

Att litteraturen räddar liv är en gammal klyscha, men för den nyzeeländska författaren Janet Frame (1924-2004) var det bokstavligen sant. Felaktigt diagnostiserad som schizofren var hon på väg att bli lobotomerad när en läkare upptäckte att hon hade vunnit ett pris för sin debutbok. Ingreppet avstyrdes och Frame blev med tiden en av 1900-talets mest läsvärda författare.

För några månader sedan gav Modernista ut några titlar av henne som inte har funnits översatta till svenska tidigare.  En kulturgärning kort och gott. Ugglor gråter, Doftande trädgårdar för de blinda, Vid alfabetets gräns… bara titlarna väcker nyfikenheten till liv. I romanen Ansikten i vattnet skildrar hon i lätt maskerad form sin tid som intagen på mentalsjukhus. Huvudpersonen Istina Mavet lever i ständig skräck för elchocker och är hela tiden utsatt för den bristfälliga vårdens godtyckliga behandling. Det är en minst sagt omskakande läsning.

Men framför allt bör man läsa Frames självbiografiska trilogi Till landet Är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från Spegelstaden. Där berättar Frame om den fattiga barndomen, om tiden som sjuk och om resorna hon gjorde till Europa efter tillfrisknandet och de första stapplande stegen som författare. När hon sedan återvänder till Nya Zeeland i den sista delen gör hon det som firad författare. Trilogin är förmodligen bland de bästa självbiografier som någonsin har skrivits. Mycket läsvärd är också romanen Mot ännu en sommar som gavs ut först för ett par år sedan.

Det fantasifulla språket, insikterna i människans innersta, medkänslan med de utsatta, och humorn som alltid finns där är bara några anledningar till att läsa Janet Frame. Har du inte läst henne, så tag och gör det. Och börja med självbiografin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: