Resor i USA

by

Söderns sötmaRoute 66

 

 

 

 

 

 

 

 

Malin har läst två böcker som tar oss med på resor i det stora landet i väst. Följ med:

Tillsammans med en fotograf gör Peter Kadhammar en resa längs den mytomspunna (och numera nedlagda) Route 66 som sträckte sig mellan Illinois och Kalifornien. Tanken är att följa den väg familjen Joad tog i John Steinbecks roman Vredens druvor från 1939. Färden börjar i Oklahoma och Kadhammar får sig många människoöden till livs under resans gång.

I staden Sallisaw träffar vi till exempel Ted Fine som för tillfället har ett av stadens mest lönsamma arbete. Han driver en pantbank och tvingas se vänner och bekanta ”stampa på” sina värdefullaste ägodelar. I Oklahoma city möter vi Amy Petty som i april 1995 överlevde bombdådet mot Alfred P. Murrah Federal Building där hon arbetade. Nästan 170 människor dog varav ett tjugotal var barn. Detta ansågs vara den värsta terrorattack som drabbat USA innan 11 september. För Amy blev händelsen livsavgörande och hon började ett nytt liv.

Route 66 är fascinerande, välskriven och ganska lättläst. Den ger oss en bild av ett USA som är så långt ifrån Hollywoodglamour som det bara går. Arbetslösheten är hög och de som har ett arbete att gå till kan bli av med det samma dag. Hus står igenbommade då ägarna inte kunnat betala för sig och allt fler bor i husvagnar. För många lurar misären runt hörnet men de ger inte upp för det. Kadhammar fascineras av människornas kampvilja och vägran att förlora sin stolthet.

I Söderns sötma gör Mikael Timm en resa genom några av den amerikanska söderns delstater. Han är på jakt efter musiken, efter bluesen och historierna kring den. Precis som de flesta andra resenärer är han ute efter den äkta musiken, den äkta bluesen. Något som visar sig vara lättare sagt än gjort. Som yngre var Timm också en hängiven läsare av Mark Twain och ville även gärna få en glimt av den värld Twain skrev om i sina böcker men han inser snart att den tiden flytt för länge sedan. Paradoxalt nog lever sydstaterna, enligt Timm, under det förflutnas ok och boken är inte bara en berättelse om bluesen och dess främsta utövare i den här delen av världen utan om sydstaterna och deras historia.

Timm skriver intressant och personligt och att läsa den här boken är som att stiga rakt in i en ljum sommarkväll och känna dofterna av grillad mat och blomsterprakt.

Om du vill reservera någon av böckerna så kan du klicka på bokomslagen för att komma till vår bibliotekskatalog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: