Jag ringer mina bröder

by

För ganska exakt två år sedan sprängdes en bilbomb i Stockholm. Jonas Hassen Khemiris nya bok Jag ringer mina bröder har denna tragiska händelse som utgångspunkt. Amor, en ung man med utomnordiskt utseende, befinner sig i Stockholm vid den här tiden. Han är i stan för något så trivialt som att införskaffa en reservdel till en borrmaskin. Men när bombdådet har inträffat börjar han känna sig iakttagen på grund av sitt utseende. Vad har han egentligen för kläder på sig? Ser han normal ut? Ser han tillräckligt anonym ut? Eller ser han kanske alldeles för anonym ut? Så anonym att han sticker ut i sin ”anonymiskhet”? Kanske tycker folk rentav att han ser ut som en självmordsbombare?

Under dygnet som följer bombdådet får man följa Amor och hans allt mer paranoida tankar. Om man har läst Ett öga rött, Khemiris debutroman, så känner man igen vissa drag i huvudpersonens karaktär. Amor är också, precis som Halim i Ett öga rött, lite vilse i världen och har bland annat en osund besatthet vid en kvinnlig bekant som han inte kan låta bli att förfölja. Han har drag av desperation, av tragik, men också en humoristisk charm som det är svårt att motstå.

Boken är skriven i dialogform, ungefär som en pjäs, och det är en dialog som Amor ibland för med sig själv och ibland med andra. Jag ringer mina bröder är alltså inte en roman i konventionell mening. Den ska också sättas upp som pjäs av Riksteatern under 2013. Håll ögonen öppna efter den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: