En storm kom från paradiset

by

På söndag är det fars dag. De senaste åren har det kommit flera böcker av söner som har skrivit om sina fäder, både hyllande och kritiserande. Nu har också poeten och romanförfattaren Johannes Anyuru gett ut en roman om sin far, En storm kom från paradiset. Det är en mycket stark och fängslande roman som man inte bör missa.

Anyuru berättar om sin pappa, i romanen kort och gott kallad P, som växte upp i Uganda. P befann sig i Grekland och utbildade sig till stridspilot när diktatorn Idi Amin kom till makten genom en statskupp i början av 1970-talet. När P tar sig tillbaka till Afrika hamnar han i ett förhörsrum i Tanzania. Under svåra förhållanden blir han förhörd om sin relation till diktatorn, och om vilken sida av de rivaliserande klanerna han tillhör.

Men P har bara velat flyga, politik har inte intresserat honom. Han kastas i fångläger, lyckas fly, lever som uteliggare i Nairobi, träffar en svensk flicka som är där och arbetar och hamnar så småningom i Sverige.

Romanen är ett mycket gripande och ömsint porträtt av en man som till stora delar bröts ned av den omänskliga behandlingen han utsattes för, men som ändå ville leva till varje pris. Anyuru skildrar allt detta både spännande och poetiskt och hans språk formligen glöder. Det är ett starkt svenskt romanår i år och En storm kom från paradiset är i mitt tycke en av de allra starkaste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: