Allhelgonaläsning – Under vulkanen

by

Allhelgonahelgen står för dörren. I Mexiko kallas motsvarigheten för De dödas dag. Malcolm Lowrys roman Under vulkanen, från 1947, utspelas just under De dödas dag i den lilla mexikanska staden Quauhnahuae (i verkligheten Cuernavaca).

Huvudperson är den gravt alkoholiserade brittiske konsuln Geoffrey Firmin, som mest tillbringar sin tid på stadens otaliga barer med att dricka Mescal och sörja sin hustru Yvonne som till slut fick nog och lämnade honom. Och just denna morgon dyker Yvonne faktiskt upp igen. Otroligt nog vill hon ge Geoffrey en andra chans och står plötsligt i dörröppningen till baren där Geoffrey sitter och tar frukostdrinken. Det borde väl få honom att rycka upp sig?

Men, nej, så lätt går det inte. Geoffrey misstänker starkt, och med visst fog, att Yvonne har haft en affär med hans halvbror Hugh, ett betydligt sportigare och fräschare mansexemplar än Geoffrey. Tillsammans gör Geoffrey, Yvonne och Hugh i alla fall en utflykt under dagen, som tar dem till en tjurrusning i grannbyn. På vägen dit får de se en mördad indian ligga längs vägen och dagen avslutas sedan med att Geoffrey själv mördas på en krog ute i obygden.

Det är inte mycket till handling för en roman på dryga 400 sidor, och det är inte heller för handlingens skull man ska läsa den här romanen (därför kan jag med gott samvete avslöja slutet), utan det är för stämningen som Lowry framkallar med hjälp av konsulns spritindränkta medvetande och den makabra mexikanska inramningen. Det är också en roman med många bottnar, politiskt och själsligt. Som läsare famlar man ibland efter någon tråd att ta tag i, konsulns deliriska medvetande slirar än hit och än dit, vilket också präglar berättandet. Som kärleksroman är Under vulkanen storslagen, trots att utsikterna för att Geoffrey och Yvonne ska hitta tillbaka till varandra inte är stora.

Det går nog tyvärr att delvis läsa Geoffrey Firmin som ett självporträtt av Malcolm Lowry. Själv svårt alkoholiserad lyckades han inte få till så många fler böcker, utan mest några halvfärdiga romanförsök och några dikter och noveller. Men att ha skrivit en odödlig roman är ändå inte så illa, Under vulkanen är definitivt en av världslitteraturens stora.

Under vulkanen har för övrigt filmats av John Huston och är ett exempel på en mycket lyckad filmatisering av en roman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: