Frihet i hängmattan

by

Sommartider är lästider. Lena tipsade om Stål av Silvia Avallone för en vecka sedan och här följer mitt tips om en bok man absolut inte ska missa:

Den humoristiskt sorgliga och episkt storslagna romanen Frihet, av Jonathan Franzen, var en av förra årets stora boksuccéer. Om du inte hann med den då så varför inte ge den en chans i sommar.

Frihet är en bred och storslagen skildring av det amerikanska samhället sett genom familjen Berglund. Läsaren får följa makarna Patty och Walter från tonåren upp till medelåldern. Paret Berglund är det utåt sett perfekta paret som strävar efter att göra allt rätt och försöker leva upp till sitt ideal som engagerade och medvetna liberaler.

Men livet följer ju inte alltid planen och medan åren går blir Patty och Walters tillvaro mer och mer komplicerad och samlivet allt sämre. Patty har anlag för depressioner och hon undrar ibland om hon kanske inte skulle ha valt Walters gamle kompis Richard i stället, vars dekadenta rockstjärneliv verkar betydligt mer spännande än livet tillsammans med den superpräktiga torrbollen Walter.

Och när Patty och Walters son Joey kommer ut som hårdnackad republikan efter 11:e septemberdådet blir prövningarna ännu större i det berglundska hemmet.

Jonathan Franzen är en suverän berättare i den amerikanska realismens tradition. Genom en skildring av en familj får man också ta del av ett lands samhällsförändringar över trettio år.

Som titeln antyder så handlar boken också om vad begreppet frihet innebär, och om hur man håller fast vid sina ideal. Franzen har en skarp blick för vad som sker i världen och för den mänskliga tillvaron, men också, tack och lov, en ömsint försonande humor. Man kan trots allt bara göra sitt bästa.

Klicka på bokens omslag om du vill reservera boken i vår katalog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: