Strindberg

by

Du har säkert inte missat att det är Strindbergsår i år. August Strindberg är överallt och väcker fortfarande heta känslor 100 år efter sin död.

I bibliotekets bokcirkel har vi precis läst En dåres försvarstal, romanen som en förtvivlad och rasande Strindberg skrev när äktenskapet med Siri von Essen gick åt skogen. Läsaren får följa Axel och Marias väg från den första förälskelsen rakt ner i svartsjukans och dårskapens helvete.

Strindberg kallade själv boken ”förfärlig” och förbjöd utgivningen av den i Sverige under sin levnad. Och visst är den förfärlig. Men också, trots den gruvliga elakhet Strindberg ger prov på, en fortfarande högst läsvärd roman om kärlekens alla svarta sidor.

Dessutom är den skönlitterära författaren Strindberg i god form när han skriver romanen. Formuleringsglädjen är påtaglig och känslan för miljöskildringar är fenomenal. 1880-talet görs plötsligt levande igen. En hel del från Strindbergs penna har samlat damm genom åren, men En dåres försvarstal är fortfarande en vital och läsvärd roman, även om man baxnar inför författarens kvinnosyn och dårskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: