Fredagstipset

by

Det finns platser och epoker i kulturhistorien som med tiden får ett närmast mytiskt skimmer över sig. 1920-talets Paris till exempel. Alla var där. Hemingway och andra amerikaner i exil skrev och levde bohemliv på stadens caféer och Picasso med flera konstnärer målade sina banbrytande konstverk.

En som har köpt hela paketet av nostalgi för den här epoken är Gil (spelad av Owen Wilson), huvudpersonen i Woody Allens senaste film Midnatt i Paris. Tillsammans med sin fästmö och hennes föräldrar ska han tillbringa några dagar i Paris, men dessvärre delar de inte Gils vurm för nostalgi och litteratur och de hamnar på kollisionskurs med varandra. Dessutom råkar Gil ut för magiska händelser vid midnatt som han inte riktigt lyckas förklara för sina fantasilösa medresenärer.

Vi som likt Gil önskar att vi hade kunnat vara där när det verkligen hände får i stället hålla till godo med böckerna som skrevs, eller med att se Midnatt i Paris, och det är inte så illa det heller. Filmen är en riktigt härlig komedi och rekommenderas starkt. Bredvidläsning finns det i mängder, men börja med Hemingways En fest för livet och Djuna Barnes Nattens skogar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: