Vårens böcker

by

Nytt år och nya läsupplevelser! Efter ett kort juluppehåll strömmar bokfloden igång igen. I vanlig ordning är katalogen över säsongens böcker fylld med fler böcker än man kommer att hinna läsa, men här är i alla fall några böcker att hålla utkik efter i vår:

Nu i januari kommer den amerikanska författaren Joan Didions bok Blå skymning. Alla som tog till sig hennes Ett år av magiskt tänkande kan nog ta till sig den här också.

I januari kommer också den libanesiske författaren Hisham Matars roman Analys av ett försvinnande. I bibliotekets bokcirkel läste vi hans förra bok Ingen i världen, som är en barndomsskildring från Kaddafis Libyen i slutet av 1970-talet. Det var en ruskigt stark bok som lyckades förmedla den kvävande känslan av att växa upp i en hård diktatur. Låter kanske inte så muntert, men jag hoppas att den här är lika bra.

Den som följer Karl Ove Knausgårds kamp kan glädja sig åt att fjärde delen kommer på svenska i mars. En ny roman av Carl-Johan Vallgren gläder säkert en och annan också. Jenny Diskis bok Allt jag inte vet om djur gör mig också nyfiken. Kommer i april.

Nivån på klassikerutgivningen i Sverige är fortsatt hög. Både utländska och svenska klassiker fräschas upp eller ges ut för första gången; Virginia Woolf och Hjalmar Söderberg för att nämna ett par exempel och den som verkligen vill ha en utmaning föreslås ge sig på nyöversättningen av James Joyces Ulysses. Ett helårsprojekt. Är den nya översättningen bättre än den förra? Läs och jämför! Dessutom är det ju Strindbergsår i år, vilket märks i utgivningen. Vi kommer kanske att få mer än nog av den där ”djefla karln” innan 2012 är slut.

Och naturligtvis, floden av deckare, kokböcker och trädgårdsböcker strömmar vidare. Ingrid Hedström, Jo Nesbö, Helene Tursten, Jussi Adler-Olsen, Åsa Larsson med flera, med flera…

Bland debutanterna tror jag att Sara Beischers roman Jag ska egentligen inte jobba här, om ett vikarierande biträdes upplevelser inom äldreomsorgen, kommer att låta tala om sig. Felicia Feldts uppgörelse med sin mamma Anna Wahlgren i boken Felicia försvann har redan blivit ordentligt omdebatterad. Är det rentav årets stora bokdebatt? Eller kommer det fler? Den som läser får se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: