Niceville

by

Boken Niceville är Kathryn Stocketts debutroman. Den kom ut 2009 i USA. Där sålde den i stora upplagor och låg på New Yorks bestsellerlista under 2009. På svenska kom den 2010.

Författarinnan är uppvuxen i söderns Mississippi, där boken också utspelar sig. Det handlar om svarta och vita på 1960-talet i den amerikanska södern. Den unga vita kvinnan Sheeter återvänder till sin hemstad i Mississippi efter att ha gått på universitetet. Hon faller tillbaka i gamla vanor och ägnar sig åt bridge, tennis och välgörenhet. Men hennes syn på tillvaron har förändrats, hon reagerar starkt på de orättvisor hon ser omkring sig. Hon är inte nöjd. Hon börjar samtala med två svarta hembiträden och tillsammans bestämmer de sig för att skriva en bok om verkligheten bakom de fina fasaderna i deras lilla samhälle. Det är en orolig tid så deras arbete är inte ofarligt, de får smyga med sina samtal och sitt skrivande. De riskerar mycket.

Man får lära känna många olika personer i boken och jag tycker att författaren lyckas mejsla fram deras karaktärer på ett bra sätt. Man lär känna dem, den tid och den miljö de lever i. Boken är också roligt skriven, rak på på något sätt. Ett annorlunda språk.
Det är en stark berättelse, en lättläst bok, med mycket värme och framtidstro. Riktigt meningsfull sommarläsning!

Finns också som ljudbok på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: