En fin liten bok om Stig Claesson

by

När författaren och konstnären Stig Claesson, ofta motvilligt kallad Slas, gick bort för ett par år sedan avlöste hyllningskörerna varandra. Många ville dra sina historier om den glada gamängen och söderkisen. Mot detta reagerade bland andra sonen Nils i boken Blåbärsmaskinen som kom något efter Stig Claessons bortgång. Där skrev han om sin fars missbruksproblem och lynnighet, inte av hämnd, men för att komplicera bilden av författaren en aning.

Nu har även vännen Niklas Rådström skrivit sitt porträtt av Stig Claesson. Boken heter kort och gott Stig. Stig Claesson blev nära vän med författaren Pär Rådström på 1950-talet och mycket tack vare den vänskapen blev han också nära vän med sonen Niklas. Medan Nils och den övriga familjen fick stå ut med Stig Claessons fylleri umgicks å andra sidan Niklas Rådström bara med den nyktre Stig. De åt regelbunden lunch ihop, skvallrade om andra författare, och ibland reste och arbetade de också ihop, något som till exempel resulterade i reseberättelsen I Egypten däremot. Rådström berättar underhållande om hur den boken kom till.

Han framhåller framför allt Stig Claessons flit när det gällde arbetet. Mer än 80 böcker och ett oräkneligt antal teckningar och målningar hann det bli på lite drygt femtio år, vilket krävde en regelbunden och pliktmässig flit. Allt blev väl kanske inte mästerverk, men tillräckligt mycket blev mycket bra. I boken får man små inblickar i Stig Claessons arbetsmetod.

Det är en synnerligen fin liten bok som Niklas Rådström har skrivit. Den tar inte många timmar att läsa, men är ett minnesvärt porträtt över en av de stora svenska kulturprofilerna de senaste femtio åren och det är också en fin skildring av en vänskap två författare emellan.

Klicka här om du vill beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: