Till den skrivande kvinnans försvar

by

Jenny Diski, brittisk författarinna och känd för bland annat Främling på tåg från 2005, har kommit ut med en ny bok på svenska, Till den skrivande kvinnans försvar. Boken blandar fakta och fiktion och berättar om den unga fransyskan Marie de Gournay (1565-1645) och hennes möte och bekantskap med filosofen Michel de Montaigne (1533-1592).

I Diskis roman läser Marie 1584 de essäer som de Montaigne skrivit och svimmar på kuppen. De är det mest fantastiska hon läst och hon har vid det här laget läst ganska mycket. Till skillnad från andra unga kvinnor har Marie inte en tanke på att vare sig gifta sig eller gå i kloster utan hon önskar bli självförsörjande författarinna. Detta faktum ger hennes mor gråa hår, men dottern är otroligt envis. Hon lyckas till och med få till stånd ett möte med de Montaigne som både roas och oroas av hennes hängivenhet. Han gör henne till sin andliga adoptivdotter och Marie hoppas att detta ska hjälpa henne att förverkliga sin dröm.

Till den skrivande kvinnans försvar har både ett humoristiskt språk och ett humoristiskt berättande. Marie känns sedan i mitt tycke ”bara för mycket” ibland, men utan det personlighetsdraget hade hon antagligen kapitulerat för länge sedan. Omvärlden är sällan nådig mot dem som försöker gå sin egen väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: