Gracie

by

Gracie är Veronika Malmgrens debutroman. Boken är visserligen för vuxna, men jag tror att den även skulle passa yngre läsare. Huvudpersonerna befinner sig i övre tonåren och även om berättelsen utspelar sig i USA är tankar och känslor så universala att igenkänningsfaktorn borde vara hög för de flesta över 15 år.

Svenska Klara har snart tillbringat ett helt år som student i en liten, liten stad i delstaten Kansas i USA. Hon bor hos en bra familj, men hennes fasta punkt har blivit väninnan Penelope. Varma kvällar ger flickorna sig ut med Penelopes bil som hon döpt till Gracie. Allt de ser är åkrar och fält som verkar rulla fram i all oändlighet. Penelope vill bort från Manning. Hon vill inte fastna i staden på det sätt som hennes mor gjort. Det måste finnas ett bättre liv bortom den lilla byhålans gränser.

Ju närmare Klaras avresa närmar sig, ju svårare får Penelope att tänka på att hundratals mil snart kommer att skilja henne från väninnan. Klara själv är väl medveten om att hennes år i USA lider mot sitt slut och att hon kommer förlora Penelope . Hon skräms även av tanken på att det här året inte ska göra någon skillnad, att  hon kommer att vara samma gamla trista och osynliga Klara i Sverige.

Stark debut om vänskap och längtan bort från det invanda livet.

Klicka här om du vill beställa boken på biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: